Beredskab Øst går brandsyn i en lang række virksomheder og institutioner i vores område. Fælles for de steder, hvor vi går brandsyn, er, at de er omfattet af Brandsynsbekendtgørelsen. Det betyder, at der også er steder, hvor vi ikke går brandsyn. Fx er private boliger og trappeopgange i beboelsesejendomme ikke omfattet af brandsyn.
Brandsyn er et meget vigtigt element i det brandforebyggende arbejde, og der er faktisk regler, som siger, at beredskabet skal føre tilsyn med brandsikkerheden i en bygning, et lokale eller hos en brandfarlig virksomhed, visse offentlige institutioner og bygninger – fx børnehaver, hoteller, teatre og sygehuse.
Vi hjælper dig med at overholde og forstå brandreglerne. Og for os er brandsyn mere rådgivning end kontrol. Ved et brandsyn rådgiver og informerer Beredskab Øst om formålet med de brandforebyggende regler.
Brandsynet er altså vores mulighed for at rådgive og informere dig om brandsikkerhed med afsæt i netop din bygning.
Den medarbejder, der foretager brandsyn, skal bære legitimation, der godtgør, at det er en medarbejder fra Beredskab Øst.
Hvis vi konstaterer, at der er mindre mangler ved et brandsyn, kan du blive bedt om at få brandsikkerheden bragt i orden. Det er det, vi kalder at udstede et påbud.
Hvis det står helt galt til med brandsikkerheden, og beredskabet konstaterer væsentlige mangler, kan vi under visse forudsætninger være nødt til at meddele dig, at stedet ikke kan bruges, før brandsikkerheden er bragt i orden. Det er det, vi i daglig tale kalder at nedlægge forbud mod anvendelse.
Hvis du af en eller anden grund vælger at lade være med at følge beredskabets påbud eller et forbud, kan det i sidste ende resultere i, at vi skal melde det til politiet.
Ikke alle bygninger, lokaler eller virksomheder er omfattet af reglerne om brandsyn. I Driftsmæssige forskrifter kan du se, at følgende er omfattet af reglerne:
De lovpligtige brandsyn foretager beredskabet som hovedregel efter en forudgående aftale. Kun i særlige tilfælde foretages brandsynet uanmeldt.
Du hører altid fra beredskabet, når der har været brandsyn. Efter ethvert brandsyn, vil du modtage et brev fra beredskabet. Hvis der ikke er noget at påtale, vil det fremgå af brevet. Ligesom det vil fremgå, hvis du skal sørge for at bringe noget i orden.
Nej, beredskabet går ikke brandsyn i private boliger og ejendomme.
Det er den enkelte boligejer og/eller ejerboligforening, der er ansvarlige for brandforebyggelsen.